LDL verhittingslijn voor ForFarmers

De pluimveevoer-lijn van ForFarmers in Heijen, die begin dit jaar in gebruik is genomen, richt zich volledig op de hygiënische productie van verhit voer. Speciaal voor deze lijn is onder leiding van LDL Bulkhandling een nieuwe toren gebouwd.

Op de productielocatie van ForFarmers in Heijen verrees eind vorig jaar een veertig meter hoge toren. De toren, die tegen de bestaande fabriek is aangebouwd, is volledig ingericht op de separate productie van verhit pluimveevoer (meel en korrels) bestemd voor (groot)ouderdieren in de pluimveehouderij. Het voer voor deze dieren moet voldoen aan extra strenge eisen als het gaat om voedselveiligheid en hygiëne.

  • De doseerschroef boven de CPM conditioner/hygieniser

  • De fytase-dosering

Separate toren

“Bij de vervanging van de bestaande productielijn is ervoor gekozen een nieuwe lijn te bouwen in een separate toren. Zo kan de kwaliteit van dit speciale voer nog beter worden gegarandeerd”, zegt Roy Ottenschot, die vanuit ForFarmers het project begeleidde. “Voor de bouwvak lag de fundering erin en begin september gingen we de hoogte in. Begin januari konden we proefdraaien.”
Van alle uitdagingen die hij tijdens dit project tegenkwam, was het leggen van de fundering de grootste. “Er waren nauwelijks oude bouwgegevens van de fabriek. Daardoor wisten we niet van de smalle fundering; slechts 11 bij 11 meter en 2,5 meter diep. En dat voor een gebouw dat 10 bij 10 meter is.”
Samen met hoofdaannemer LDL Bulkhandling is voor de nieuwe productielijn gezocht naar machines en apparatuur die in samenhang voeders produceren die voldoen aan de kwaliteits- en hygiëne-eisen van ForFarmers. Zo is het belangrijk dat eventueel in het voer aanwezige ziektekiemen als salmonella’s worden afgedood.

Opbouw

De productielijn is opgebouwd in pas met de ontwikkeling van de toren. “De staalconstructie is verdieping na verdieping gemonteerd en van vloerplaten voorzien. Zodra een verdieping gereed was, zijn de machines en transporteurs naar hun plek getakeld. Een sterk staaltje afstemming en planning, waarbij van tevoren ook goed over de veiligheid is nagedacht”, aldus Roy Ottenschot.

Bijzonder is volgens de projectleider ook het feit dat de individuele besturingen van de verschillende machines zijn geïntegreerd in één centrale besturing. Een klus die werd geklaard door Imtech. Voor de productielijn is vrijwel volledig gebruik gemaakt van nieuwe machines. “De enige al bestaande machine was de pers. Die is eerst compleet gereviseerd en vervolgens in de lijn geïntegreerd.”

Conditioner/hygieniser

Een belangrijke rol in de lijn speelt de CPM conditioner/hygieniser. Deze installatie
zorgt ervoor dat het voer de juiste kern- temperatuur bereikt voor het doden van eventueel aanwezige ziektekiemen. De verhitting van het voer gebeurt met stoom, waarbij een gecontroleerde temperatuur kan worden ingesteld tussen 82°C en 87°C. “De hygieniser zorgt ervoor dat het product de vereiste tijd aan deze temperatuur wordt blootgesteld”, zegt Roy Ottenschot. “De verblijftijd in de verhitter kan variëren, afhankelijk van de wensen van de klant.”

Tegenstroomkoeler

Van de verhitter wordt het voer naar een koeler geleid. Gekozen is voor een Geelen Counterflow dubbeldeks tegenstroomkoeler. “Het is de eerste van zijn soort in Nederland”, weet Roy Ottenschot. “De koeler is niet alleen uniek vanwege zijn hoge capaciteit, maar is ook geschikt voor het koelen van zowel meel als pellets.” Voor het koelproces wordt gebruik gemaakt van voorverwarmde lucht. “Dat klinkt tegenstrijdig, maar is eigenlijk een slimme oplossing om condensatie in de koeler te beperken. De installatie blijft daardoor veel schoner.”

Mengen

In de tegenstroomkoeler kan ontmenging optreden. Het product wordt daarom naar de menger in de top van de toren getrans- porteerd om opnieuw te worden gemengd. Er kan dan ook fytase aan het mengsel worden toegevoegd. “De menger is wegend opgesteld, omdat voor de toediening van de juiste hoeveelheid fytase het exacte gewicht van de batch moet worden bepaald”, legt Roy Ottenschot uit. “Het uiteindelijke voer wordt apart van de andere voeders opgeslagen, om elk risico van contaminatie tot een minimum te beperken.”

Veiligheid en hygiëne

Bij het ontwerp van de nieuwe productielijn is veel aandacht besteed aan ergonomie, veiligheid en met name de hygiëne van het proces. Het gebouw is extreem schoon, zeker in vergelijking met een standaard voerfabriek. De vloeren zijn uitgevoerd in vlakke staalplaten. Deze zijn goed schoon te houden maar zijn ook voldoende stroef om onveilige situaties te voorkomen. De apparatuur is zodanig opgesteld dat geen stootgevaar bestaat. Onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden zijn eenvou- dig uit te voeren. Alle kritische machines – waar mensen in of bij kunnen – zijn voor- zien van een Castell-vergrendeling. Deze geeft de machine pas vrij als hij geheel stil staat. Een filterkast zuivert alle uitgaande lucht, terwijl ook de energiezuinige verlichting bijdraagt aan een beter milieu.