Tussenstand BIG Challenge 2023

Agri- en foodsector flikt het weer: megabedrag voor kankeronderzoek

BIG Challenge, het grote team uit de agri- en foodsector dat aan Alpe d’HuZes deelneemt, heeft dinsdag een tussenstand van maar liefst € 1.213.019,50 bekend gemaakt. Dat bedrag zal de komende maanden verder aangroeien. Woensdag 31 mei en donderdag 1 juni  gaan de  246 deelnemers op de fiets of lopend keihard de strijd met de Franse berg aan. ‘Deze wedstrijd ga ik winnen’, aldus één van de deelneemsters, doelend op haar eigen strijd tegen kanker.

Deze dinsdag kwamen fietsers, lopers, supporters en vrijwilligers in Alpe d’Huez samen om hun dierbaren te gedenken. Tijdens een indrukwekkende en emotionele bijeenkomst vertelden een aantal deelnemers tegen een muisstil publiek hun persoonlijk verhaal. Dit alles werd omlijst door de liedjes van Maarten Peters (‘Dichter bij de hemel kom ik niet’) die elk jaar de Alpe d’HuZes opluistert met zijn aangrijpende muziek. Zelf moest hij vorig jaar afscheid nemen van zijn partner en mede-Alpe d’HuZes-fanatiekeling Margriet Eshuijs.

‘Daarom ben ik hier’

Melkveehoudster Mariëtte Meulenbroeks uit Lage Mierde (NB) kreeg zelf kanker – ‘Dan ontploft er een bom en kom je in een sneltrein die doordendert’ – en verloor meerdere mensen in haar omgeving aan deze ziekte. Waaronder een jongen van begin 20. “En daarom laat ik mijn koeien achter en ben ik hier, omdat het zo belangrijk is dat we geld ophalen zodat meer onderzoek kan worden gedaan.” Ze benadrukt dat mede daardoor gelukkig veel mensen genezen en behandelingen steeds beter worden. “Ik zie het glas halfvol.”

Twee jaar geleden kreeg Sandy Huijbregts uit Reusel (NB) te maken met een unieke vorm van borstkanker. “Toen ik het bericht kreeg wist ik één ding zeker: deze wedstrijd ga ik winnen.” Een operatie, 15 bestralingen en 8 chemokuren verder gaat ze donderdag de berg verslaan. “Ik sta hier voor iedereen die voor me klaarstond. Voor iedereen die nu ziek is en waarvoor onderzoek zo belangrijk is.”

Janny Brouwer, boerendochter, uit het Friese Boornzwaag doet mee met het jongerenteam van studentenvereniging USRA van Aeres Hogeschool in Dronten. “De wereld is een mooie plek, en het waard om voor te vechten”, waarmee ze haar broer Gerben quote. Hij overleed drie jaar geleden op 20-jarige leeftijd aan een zeldzame vorm van kanker. Hij is de reden dat ze zich maximaal heeft ingezet om veel geld in te zamelen. Met bijna € 7.200 voor het KWF-kankeronderzoek is ze daar ruimschoots in geslaagd. Samen met 35 USRA agrarische studenten onthulde zij na haar verhaal het bord met tussenstand.

Naar Frankrijk gefietst
Dinsdag middag ontvingen de  BIG Challengers hun team Bike2Fight dat met 7 fietsers in 10 dagen vanaf Middelbeers naar Alpe d’Huez is gefietst. Een tocht van 1.100 kilometers met 17.000 hoogtemeters. Iveke van Gerven blogde hierover dagelijks op www.bigchallenge.eu.

 Farmers against cancer

Het is de dertiende keer dat de agri- en foodsector onder de noemer ‘BIG Challenge, farmers against cancer’ aan Alpe d’ HuZes deelneemt. BIG Challenge bestaat uit agrarisch ondernemers, adviseurs, leveranciers en andere betrokkenen. Ze zetten zich keihard in om een einde te maken aan de ellende en onmacht die de ziekte kanker in onze maatschappij veroorzaakt. Dat doen ze door begin juni zo vaak mogelijk de Alpe d’Huez te beklimmen. Dankzij vele giften van bedrijven en trouwe sponsors slagen de deelnemers erin dit mooie resultaat neer te zetten.

Al € 12,4 miljoen opgehaald

BIG Challenge is gestart in 2009 door Herman Houweling en is uitgegroeid tot één van de grootste fondsenwervers van Alpe d’HuZes. In totaal heeft de agro- en foodsector tot nu toe  € 12,4 miljoen opgehaald voor onderzoek naar kanker. Dit is voor 100 procent gedoneerd aan Alpe d’HuZes/KWF Kankerbestrijding. Tijdens bijeenkomsten van BIG Challenge wordt Herman steevast herdacht en geroemd om wat hij in gang heeft gezet.

Bijlage: foto bekendmaking tussenstand tijdens motivatiebijeenkomst 2023

Fotograaf: Jannemieke Termeer

——————————————————————————————————–

Noot voor de redactie

Voor meer informatie over deze actie van BIG Challenge kunt u contact opnemen met Harold Korsten, tel 0031 653404832 of Monique van Loon, tel 0031 627850169.

Meer informatie over BIG Challenge en Alpe d’HuZes is te vinden u op www.bigchallenge.eu en op www.opgevenisgeenoptie.nl.